Kom ihåg att du kan köpa boken '' Johannas Klimatsmarta Mat''
Boken kostar 160:-. Frakten kostar 39:-. Ska jag skicka den till dig kostar det således 199:-.
Hittills går det bara att köpa den genom mig. Kontakta mig på min mailadress: [email protected]. I ett mail skriver du hur många exemplar du vill ha och till vilken address de ska skickas. Jag svarar sedan med ett banknummer som pengarna ska sättas in på. När betalningen skett skickar jag boken direkt.
Midsommarpaj
Detta inlägg skulle egentligen postats för några dagar sedan.. Anledningen till att det inte kom iväg är lite oklar men antagligen var det för att mina föräldrar ropade på mig om någon störande sak (typ en nyckel på hallbordet, herregud världen går under) som jag lämnat framme. I hall hast förblev detta inlägg kvar i utkastet. Tanken med det här inlägget var att jag skulle posta ett recept på en paj till inklusive en bild som jag skulle ha tagit då jag bakade. Problemet är bara det att jag aldrig tog någon bild. Bra tänkt där Johanna. Men ni kanske överlever med en annan bild;) Hehe, ja jag gillar bilder.. En bild säger mer än 1000 ord.. Tänk då vad mycket många bilder säger:P ''Lagom är bäst'' kan dra någonstans. I alla fall, till saken (varför beskriver jag alltid allting överdrivet detaljerat?) Nåväl!
Äppelpaj med havregryn
1 paj, ca 4 portioner
Detta är ett enkelt basrecept på en god efterrättspaj.
2-3 äpplen
100 g smör eller margarin
1 dl socker
2 dl havregryn
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen. Blanda sedan i havregryn och socker.
3. Skala, kärna ur och skär äpplena i skivor. Lägg äpplena i en form och häll över havregrynsblandningen. Ställ in formen i ugnen och grädda pajen tills äpplena är mjuka, ca 20-30 minuter.
Passar bra: september – mars.
Foton: Jag
Sommar och rabarber
Sommaren är speciell. Den har alltid varit det och kommer alltid vara det i fortsättningen med tror jag. När man var mindre var den magisk. Den var förknippad med lov, värme, vänner och framförallt total frihet. Och bekymmerslöshet. ( Finns ens det ordet?). Tänk själv; skolavslutning, bad och kanske rabarber..
Rabarber har alltid funnits i vår trädgård. Den främsta anledningen är antagligen för att de växer som ogräs. De har lyckats överleva utan att vi gett dem någon större kärlek eller omtanke. När jag var mindre minns jag att mamma gjorde rabarberpaj. Mums! Själv tog jag ut en stor skål med socker, sedan satt jag och plockade av rabarbern från marken, skalade den och doppade den i socker. Jag tyckte det var gott då, antagligen skulle jag inte ha några större problem med det nu heller. Man är väl ett sockertroll.
Jag hade faktiskt med ett recept på rabarberpaj i min bok.. Eftersom ni är så snälla så är jag snäll tillbaka och delar med mig av det;)
Rabarberpaj
1 paj
125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1 dl socker
3-4 dl rabarber i bitar
½ - 1,5 dl socker till rabarberlagret
1. Sätt ugnen på 200-225 grader.
2. Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det med fingrarna så att det blir en grynig massa.
3. Smöra en ugnssäker form. Lägg i rabarber och sockra efter hur söt du vill ha den. Det kan behövas ca 1 dl socker till rabarber om du inte vill ha den så sur.
4. Smula sedan mjölblandningen över bären och ställ pajen i ugnen ca 20 minuter.
Passar bra: olika årstider beroende på om man kan få tag i rabarber. Ungefär mellan april – juli.
Midsommar
Midsommarmaten måste vara den bästa som finns ju! Sill, potatis, jordgubbar, laxtårta, you name it.. Me like! Igår frossade jag i det om man säger så.. På kvällen åt jag tillsammans med söta Karolina och vi gjorde också misommarkransar ihop, trevligt, trevligt.. Tyvärr slokade dem efter ett par minuter, jag tror inte smörblommor, midsommarblomster, hundkex och prästkragar är gjorda för kransar.. Därfter gick vi (sena som vanligt) för att hämta upp Elin och Ellen och då dra vidare till Mikaels slott.


Foto: Jag
Rekord
Ni som läser; kan ni berätta hur ni hittade hit? Jag kollade nyss statistiken och insåg att 11 personer har hittat hit idag! Hur gick det till? Igår hade jag noll besökare, förutom mig självXD Jag firar detta genom att lägga in en receptbild från boken, haha. Passande för säsongen såklart^^
Ett hjärta till er:)
Facebookgrupp
Konfirmationstårta

Så här ser det ut efter en tårta..
Gott blev det i alla fall:) Men det är klart, det kan väl inte bli helt fel när man använder sig av choklad, mandelmassa och apelsin..

Foton: Jag
Mums!
E-legitimation
Idag har jag annars jobbat med en del städning. Jag går upp sjukt tidigt. Idag fick jag också städa på ett nytt ställe. Jag cyklade dit, duktig som jag är. Cykelturen dit tog 45 minuter. Sedan tog det en kvart att städa. Sedan cyklade jag hem igen. Värt:P Men jag fick i alla fall motion, vilket jag behöver för jag har inte tränat på länge, så lite cykelturer var inte helt fel. Jag hade i alla fall tur med vädret, och när jag kom hem läste jag en bok. Och bakade! Mer bilder från det kommer snart.. En härlig dag kallar jag det:)
Glad sommar på er allihop därute!

Foto: Jag
Utställningen Unga Forskare
Dagen innan den skulle hållas åkte jag för att hämta de nytryckta böckerna. Jag var nervös för tänk om de inte alls skulle se bra ut.. Men de var urfina! Därefter åkte jag till Göteborg där jag skulle bo över natten hos min mammas kusiner. På morgonen var jag nervös som sjutton. För lite allt möjligt. För att juryn skulle såga mig, för att de andra skulle vara ljusår bättre och för att jag skulle svimma då jag skulle prata om projektet inför juryn. Väl framme vid utställningen var jag bland de första där, vilket var tur för då hann jag lugna ner mig lite. Jag åkte dessutom dit med en annan projektgrupp från Ulricehamn så jag var inte helt själv. Jag hade gått om tid på mig att plocka i ordning montern. Dessutom var stämningen väldigt go för alla som var där var så himla mysiga och snälla.
Därefter var det dags för presentation av juryn och sånt och till sist kunde utställningen börja. Jag hade oroat mig helt i onödan för juryn som gick runt verkade tycka om projektet och de var väldigt positiva överlag. Då tändes hoppet igen. (Även om det fortfarande kändes som om alla andra var väldigt bra och framförallt bättre). Jag kände samtidigt att det inte skulle göra något om jag gick vidare eller inte för det var så fruktansvärt kul att vara på plats, att få prata om det som man var bra på. Och sedan gick det som det gick! :D Det blev både ett litteraturpris (vilket inte var så svårt för jag var den enda som gjort en bok:P) och en plats till Stockholm! Dessutom var maten som serverades fenomenal.. Fisk och sparris och grejer..mmm;) Den här dagen var helt enkelt lyckad för även den andra gruppen från Ulricehamn gick vidare!

Så kul!
''Gratis'' visitkort
ISBN-nummer
I övrigt har jag letat rätt på tryckerier som kan trycka böcker lite billigare än det som jag använder mig av nu. Det jag använder mig av nu är suveränt på det sättet att det är lokalt, utseendet på boken är perfekt, servicen är bra med mera. Tyvärr är priset dyrt om jag ska försöka sälja den till bokhandlar. Därför har jag nu letat och kontaktat andra tryckerier. Förhopningsvis svarar de mig om nya, billigare offerter!
Frukost x 2
Min dag är lite speciell. Halv sex börjar jag nämligen jobba med mitt ''vanliga jobb''. Det är sjukt tidigt. Varken kroppen eller hjärnan känner sig speciellt vakna då kan jag meddela.. Som tur är är jobbet inte så krävande. Jag är dock klar ganska tidigt, redan klockan sju, så det är bra! Därför ser min dag ut så här ungefär;
05:15- klockan ringer (behöver jag förklara att jag inte hinner göra så mycket mer än att klä på sig och seda köra iväg? )
05:30- Är på plats och börjar städa
07:00- Färdig och åker hem
Därefter äter jag frukost. Antagligen är jag dessutom väldigt trött på grund av sömnbristen. Jag tror jag kräver mycket sömn eller något för jag kan somna när som helst och var som helst.. I detta fall somnade jag i soffan strax efter sju och vaknade inte förrän elva! Det blev en rätt lång powernap. Då tyckte jag det var läge för en frukost till;) Jag satte mig därför utomhus och avnjöt en god kalkonmacka;)
Bilder: Jag
Havskräftor
På dagen köpte jag och min päron havskräftor. Dessa frossade vi sedan i på kvällen. Det var första gången jag åt havskräftor och någon gång i framtiden vill jag äta det igen. Urgott! Hade jag fått bestämma hade någon måltid varje dag bestått av fisk och/eller skaldjur..
Bilder: Jag
Fisk och skaldjur
Kött är ett livsmedel som belastar klimatet väldigt mycket. Det man kan försöka välja istället är skaldjur och fisk. De belastar inte klimatet lika mycket, i synnerhet om man väljer lokala alternativ. Om man bor inne i landet (som jag) kan detta vara svårt. Som tur är åker pappa på fiskeresa med sina kompisar till Norge då och då och kommer hem med tonvis med fisk (typ). Det kallar jag lyxigt.
På kusten verkar det hur som helst vara enklare att få tag i lokala alternativ. I helgen tog jag och mina föräldrar en spontan tur till Orust. Där har vi sett på kungabröllop, sovit, flanerat runt, fiskat (pappa), fotograferat (jag) och inte minst FROSSAT i diverse fisk och skaldjur. Me LOVE! Det är bland de bäste livsmedlen som finns ju! Goda, nyttiga och dessutom klimatsmarta. Hur mycket bättre kan det bli?
På fredagen blev det räkor till kvällsmat. På lördagen blev det gravad lax till lunch och havskräftor som vi köpte inne i byn Mollösund. Idag blev det rödspätta till lunch. Jag älskart, så här vill jag äta oftare;)
Inne i Mollösund hittade vi detta;
Bilder: Jag
Larssons fiskaffär.. Han skickade dessutom med oss krabbklor så de smaskade vi sedan upp då vi åt havskräftorna som köptes här..
Köp boken
Är du intresserad av att köpa boken?
Boken kostar 160:-. Frakten kostar 39:-. Ska jag skicka den till dig kostar det således 199:-.
Hittills går det bara att köpa den genom mig. Kontakta mig på min mailadress: [email protected]. I ett mail skriver du hur många exemplar du vill ha och till vilken address de ska skickas. Jag svarar sedan med ett banknummer som pengarna ska sättas in på. När betalningen skett skickar jag boken direkt.
Johannas Klimatsmarta Mat
När jag sätter igång med någonting som jag tycker är kul kan jag hålla på hur mycket som helst och aldrig bli klar eftersom jag är pedantisk och har väldigt höga krav på slutresultatet. För en gångs skull blev jag dock jättenöjd och i mitten av februari skickade jag den för tryck via LH-tryck i Ulricehamn. Efter ett par provtryckningar blev den som jag vill ha den. Den 9 mars hämtade jag sedan 100 exemplar av boken. Vilket var i exakt rätt ögonblick för dagen efter skulle jag till Utställningen Unga Forskare i Göteborg. Resultatet blev en bok på 132 sidor. 60 av dem består av helsidestäckande foton som jag till stor del själv tagit. 3 är lånade med tillstånd. På framsidan är jag själv med och därefter följer en innehållsförteckning, ett förord, tips och råd, en fördjupning, en förklaring till receptdelen, receptsidor, ett register samt en källförtecking. Det finns sammanlagt 78 recept i boken och de är alla uppdelade efter säsong. Receptsidorna börjar till exempel med januari, inklusive en lista på vilka råvaror som är bra då och dess recept. Sedan fortsätter det så. Man kan alltså laga mat på det säsongen tillåter under hela året.
Bild: Jag
Varför en kokbok?

Bild: Jag