Sommar och rabarber
Sommaren är speciell. Den har alltid varit det och kommer alltid vara det i fortsättningen med tror jag. När man var mindre var den magisk. Den var förknippad med lov, värme, vänner och framförallt total frihet. Och bekymmerslöshet. ( Finns ens det ordet?). Tänk själv; skolavslutning, bad och kanske rabarber..
Rabarber har alltid funnits i vår trädgård. Den främsta anledningen är antagligen för att de växer som ogräs. De har lyckats överleva utan att vi gett dem någon större kärlek eller omtanke. När jag var mindre minns jag att mamma gjorde rabarberpaj. Mums! Själv tog jag ut en stor skål med socker, sedan satt jag och plockade av rabarbern från marken, skalade den och doppade den i socker. Jag tyckte det var gott då, antagligen skulle jag inte ha några större problem med det nu heller. Man är väl ett sockertroll.
Jag hade faktiskt med ett recept på rabarberpaj i min bok.. Eftersom ni är så snälla så är jag snäll tillbaka och delar med mig av det;)
Rabarberpaj
1 paj
125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1 dl socker
3-4 dl rabarber i bitar
½ - 1,5 dl socker till rabarberlagret
1. Sätt ugnen på 200-225 grader.
2. Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det med fingrarna så att det blir en grynig massa.
3. Smöra en ugnssäker form. Lägg i rabarber och sockra efter hur söt du vill ha den. Det kan behövas ca 1 dl socker till rabarber om du inte vill ha den så sur.
4. Smula sedan mjölblandningen över bären och ställ pajen i ugnen ca 20 minuter.
Passar bra: olika årstider beroende på om man kan få tag i rabarber. Ungefär mellan april – juli.